بریکس Brix

بریکس کنسانتره میوه و یا در حالت کلی بریکس معیاری برای مشخص کردن مقدار مواد جامد موجود در یک نمونه یا محلول نسبت به وزن کل محلول می باشد. منظور از مواد جامد محلول در صنایع مختلف بیشتر همان مقدار قند یا ساکارز یک محلول است. بریکس در اصطلاح انگلیسی  Brix می باشد که در واحدهای سنجش و اندازه گیری به صورت اختصار  BX نمایش داده می شود.

درجه بریکس (Brix) نیز نشان دهنده درصد وزن مواد جامد موجود در یک محلول نسبت به وزن کل محلول می‌باشد، یا به عبارت دیگر، درصد وزنی مواد جامد موجود در محلول است. یک درجه بریکس معادل 1 گرم ساکارز یا قند در 100 گرم محلول است که در واقع قوام محلول را به درصد و برمبنای غلظت نشان می دهد.

اندازه گیری بریکس

با نظر به مفهوم بریکس، هرچه درجه بریکس محلولی بیشتر باشد، غلظت مواد جامد و یا ملاس (مایع غلیظ) در آن محلول، بیشتر و مقدار آب محلول کمتر خواهد بود.

از آن جایی که وزن حجمی مواد در دماهای غیر یکسان متفاوت است، برای مقایسه درست و استفاده از جداول بریکس مواد مختلف، می بایست اندازه گیری ها همیشه در دمای ثابت و معینی انجام شود. این دمای ثابت و معین که اصطلاحا دمای آزمایشگاه نامیده می شود، 20 درجه سانتیگراد است. و معمولاً برای کاربردهای عملی، اندازه گیری در دمای 18 تا 22 درجه سانتیگراد نیز قابل قبول است.

روش های اندازه‌گیری درجه بریکس، معمولا به دو صورت هیدرومتری و رفراکتومتری است. در صنعت تولید کنسانتره میوه برای اندازه گیری بریکس از دستگاه رفراکتومتر استفاده می کنند.سایز کوچک و قابلیت حمل این دستگاه، موجب استفاده آن در مراکز مختلف و حتی در باغات میوه برای اندازه گیری مقدار قند میوه ها به منظور اطلاع از میزان رسیدگی میوه برای برداشت محصول استفاده می شود.

بریکس کنسانتره میوه

بریکس کنسانتره میوه

بریکس کنسانتره میوه میزان قند موجود در کنسانتره میوه را ارزیابی می کند. بنابراین با استفاده از دستگاه اندازه گیری بریکس به راحتی می توان قند و دیگر مواد جامد محلول در آن را مشخص کرد. البته 70 درصد قند در محلول استاندارد کنسانتره های تلغیظ شده می باشد. در آب و سبزیجات، اکثر مواد جامد محلول، قندها هستند و بریکس به طور تقریبی میزان قند موجود را مشخص می کند. برای مثال ۲۰ درجه بریکس معادل ۲۰% قند در محلول است.

در مورد نگهداری کنسانتره با بریکس ۷۰ درصد می بایست به نکات زیر توجه کرد:

  • نوع بسته بندی
  • دمای نگهداری
  • مدت زمان نگهداری

به عنوان مثال مدت زمان نگهداری کنسانتره میوه بریکس ۷۰ با بسته بندی اسپتیک، حداکثر ۱۸ ماه خواهد بود.

کاربرد بریکس در صنایع مختلف

بریکس کنسانتره میوه

از درجه بریکس در صنایع مختلف برای اندازه گیری میزان مواد جامد یا ساکارز موجود در محصولات مختلف بهره می برند. نظیر:

  • تولید کنسانتره میوه
  • تولید آبمیوه
  • تولید نوشابه
  • تولید شکر
  • تولید نشاسته
  • تولید عسل

باید توجه داشت که در تمامی این صنایع درجات بریکس و هم چنین شرایط نگهداری محصول نهایی کاملاً متفاوت خواهد بود.

در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر درباره فرایند تولید کنسانتره میوه جات و شرایط نگه داری انواع کنسانتره می توانید به وب سایت تارانوش بخش مقالات مراجعه کنید.

مطالب پیشنهادی

هنوز دیدگاهی ارسال نشده است!


دیدگاه خود را وارد نمایید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *